6. prosince 2017

Sněhové vločky

Práce s barvami děti baví. Hlavně, když mohou čmárat, jak chtějí a pořádně se na obrázku vyřádit. Pokud mohou barvy matlat i ručičkami zábava se násobí. Alespoň u nás to tak je. Když se syna zeptám, jestli půjdeme malovat barvičkami, nadšeně kývá hlavičkou a ukazuje na kelímek, kde má štětce.

Při téhle aktivitě navíc s dětmi můžete zábavnou formou trénovat grafomotoriku.
Je to perfektní cvičení na uvolňování zápěstí. Skvělé je i to, že nepotřebujete žádné zvláštní pomůcky. Všechno, co budete potřebovat máte jistě doma. A pokud nemáte třeba zrovna malířskou pásku, koupíte ji třeba v Globusu, papírnictví nebo malířských potřebách za pár korun (asi 30,-).

Co budete potřebovat

- papír nebo čtvrtku libovolného rozměru
- temperové barvy
- štětce
- malířská páska
- nůžky


Jak na to?

Příprava je sice trochu zdlouhavá, ale není to nic složitého. Jediné, co musíte udělat, je nastříhat malířskou pásku a nalepit ji na papír do tvaru vloček. Starší děti mohou pomáhat a tvořit vločky s vámi. Rozhodně nemusíte dělat jenom vločky. Můžete páskou vytvořit třeba domky nebo stromy a budete mít krásnou zasněženou krajinu.

Až budete mít pásku nalepenou, připravte si do mističek různé odstíny modré a bílou a můžete začít barvy nanášet. Větší děti si s nanášením barev určitě vyhrají. Malé děti budou štětcem čmárat sem tam, což vůbec nevadí. Naopak je to skvělá aktivita pro uvolňování zápěstí, což má pro budoucí kreslení a psaní velký význam. Můžete tak zábavnou formou trénovat grafomotoriku i s nejmenšími. Čím větší formát papíru, tím lépe.

Na konec jsme ještě obrázek pocákali bílou barvou. To syna bavilo ze všeho nejvíc. Sice byla barva všude, ale za tu zábavu to stálo.

Hotový obrázek nechte pořádně uschnout a pak opatrně odstraňte malířskou pásku. Papír pod páskou zůstal nenabarvený a váš obrázek krásně vynikne.