20. prosince 2017

Malování do sněhu

Mrzne, mrzne a mrzne, kdo se neschová zmrzne. Ten, kdo se neschová rychle a hned, bude z něj vločka, rampouch a led.

Počasí přímo přeje sněhovým radovánkám. Venku si to jistě děti parádně užívají. My tedy určitě. Sáňkujeme, stavíme sněhuláky, házíme sníh. No, jenže před Vánocemi je doma dost práce s pečením  a úklidem a nestíháme chodit ven dopoledne i odpoledne. Navíc to oblékání do několika vrstev také zabere dost času.

Rozhodla jsem se, že synovi trochu toho sněhu donesu také domů. Vzala jsem pekáč a nabrala do něho sníh. Syn stál nalepený na dveřích od balkonu a zvědavě pozoroval, co to tam na tom balkoně s pekáčem a jeho lopatičkou dělám. Když jsem ho posadila ke stolu a k pekáči přidala ještě barvy a štětce, rozzářila se mu očička.

Ani jsem mu nemusela ukazovat, co dělat. Hned se chopil štětce, namočil ho do barvy a začal s ním šťouchat do sněhu.


Co budete potřebovat

- pekáč nebo jinou vhodnou nádobu
- temperové barvy
- štětce
- trochu sněhu a něco, čím ho naberete

Nabírat samozřejmě můžete i holýma rukama, ale co si budeme povídat, pěkně to zábne a než se nabere pekáč sněhu....😃 Radši si od dětí půjčte tu lopatku.

Jak na to?

Myslím si, že tahle činnost nepotřebuje žádný návod. Stačí kouknout na fotku a vím, co dělat. Takže dále najdete spíše pár praktických rad :-)

Nejdříve si připravte barvy. Pokud máte jenom temperky a ne nějaké tekutější barvy, bude třeba je malinko naředit vodou a rozmíchat. To zabere trochu času, tak ať vám doma sníh zbytečně netaje.

Teď už stačí do pekáče nabrat sníh a můžete jít tvořit. Dobré je ještě sníh na povrchu trochu uhladit. Stačí na to obyčejná kuchyňská stěrka.

Starší děti do sněhu jistě zvládnou namalovat konkrétní obrázek. My jsme se zatím museli spokojit s barevnými tečkami, ale i tak to vypadalo krásně.

Po dokončení uměleckého díla můžete pozorovat, jak nabarvený sníh pomalu taje. Vznikne z toho docela zajímavá barevná směs. Navíc si nad tajícím sněhem můžete s dětmi udělat i malou vzdělávací chvilku a v praxi si ukázat, co se to s tím sněhem vlivem tepla děje.