19. prosince 2017

Nejlepší perníčky

Bez perníčku by to na Vánoce snad ani nešlo. Peču je moc ráda a ještě raději je zdobím. Vždycky si u toho krásně odpočinu. Letos jsem měla poprvé u pečení pomocníka. Jakmile jsem vytáhla těsto a vykrajovátka, syn hned přisunul stoličku k lince a pomáhal válet a vykrajovat.

Díky tomuto receptu budete mít nejlepší perníčky.
Jsou hned měkké, takže je nemusíte péct týdny dopředu. A ta chuť..dokonalá. Podle jiného receptu už péct perníčky nebudete.

* kvůli použitým surovinám vhodné nejdříve od 3 let

Suroviny

- 400 g hladké mouky
- 150 g cukr moučky
- 100 g másla
- 2 lžíce kakaa
- 4 lžíce medu
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička skořice
- 1 lžička perníkového koření
- 2 vejce

Postup

Nejprve do mísy dejte všechny sypké suroviny, tedy mouku, cukr moučku, kakao, jedlou sodu, perníkové koření a skořici. Důkladně všechno promíchejte.

Do sypké směsi přimíchejte vše ostatní - vejce, máslo a med. Těsto rukama propracujte, zabalte do potravinové folie a nechte přes noc v lednici.

Těsto by mělo být hladké a pružné. Pokud lepí, je nutné přidat trochu mouky. Je-li těsto sypké a nejde vám spojit, přidejte trochu másla.

Plochu, na které budete těsto válet, posypte trochou mouky, aby se nelepilo. Vykrájené tvary pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.

Pečeme 7 minut na 180°C v předem vyhřáté troubě. Perníčky potíráme rozšlehaným vajíčkem, jen co je vyndáme z trouby. Já jsem do vajíčka přidala ještě červené potravinářské barvivo a perníčky jsou tak krásně červené.

Poleva na perníčky

- 150 g moučkového cukru
- 1 bílek
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 1 lžička citronové šťávy

Cukr je nutné několikrát prosít přes jemné sítko, aby byl krásně jemný a bez hrudek. Všechny suroviny několik minut šlehejte ručním šlehačem. Když polevu naberete na lžičku a obrátíte dolů, měla by poleva držet na lžičce. Tak poznáte, že jste polevu připravili správně.