6. ledna 2018

Mléčný řez

Pokud chci dát synovi mlsání, tak zdravé a doma dělané. Zrovna u mléčného řezu se rozhodně vyplatí, když ho dětem uděláte doma ze zdravých surovin. Chuť se sice od kupovaného originálu liší, ale i tak jsou doma dělané mléčné řezy výborné a chutné.

Místo cukru, palmového oleje, mouky nebo sušených vajec nabídněte dětem pochoutku, která je nejen lahodná, ale i zdravá.

* vhodné nejdříve od jednoho roku podle zavedených surovin (osobně bych dala později, se sladkostmi není kam spěchat)

- med i vejce jsou poměrně silné alergeny a nedoporučuje se je podávat dětem dříve než po jednom roce, med klidně i později
- stejně tak by se měl nejdříve po jednom roce dávat tvaroh, který má vysoký obsah bílkovin a dětem zatěžuje ledviny

Suroviny


piškot
- 4 vejce
- lžíce medu
- lžíce datlového sirupu
- 1/2 lžíce karobu
- 1/2 sáčku kypřícího prášku bez fosfátů

Samozřejmě můžete použít med nebo datlový sirup samostatně (tzn. 2 lžíce medu nebo 2 lžíce datlového sirupu. Datlový sirup je vhodnější pro mladší děti, které mají na ochutnání medu ještě čas. Karob můžete nahradit kakaem.

tvarohová náplň
- plnotučný tvaroh (jedno balení)
- půl banánu
- 20 menších jahod

Postup

V misce ušlehejte žloutky s medem a datlovým sirupem do pěny. Přidejte karob s kypřícím práškem a pečlivě ho do směsi vmíchejte.

Z bílků vyšlehejte sníh a pomalu ho vmíchejte do směsi ze žloutků. Že je bílkový sníh dokonale vyšlehaný poznáte tak, že se ani nehne, pokud mísu s ním otočíte dnem vzhůru.

Hotovou směs vylijte na plech vyložený pečícím papírem a stěrkou rozetřete tak, aby byla rovnoměrně rozložená po celém pekáči.

Pečeme v předehřáté troubě na 180°C po dobu 13 minut. Upečený piškot nechte vychladnout. Než piškot vychladne, připravte si tvarohovou náplň. Banán s jahodami rozmixujte tyčovým mixérem a smíchejte s tvarohem.

Po vychladnutí piškot otočte pečícím papírem nahoru a pomalu z něho papír odstraňte. Jde to poměrně jednoduše. Piškot rozřízněte na půl. Jednu půlku potřete ovocným tvarohem a druhou půlkou přiklopte.

Ještě nějakou chvíli nechte celou placku v lednici, aby tvaroh ztuhl. Po vyndání z lednice piškot nakrájejte na kousky a pochutnejte si.

Dobrou chuť :-)