30. ledna 2018

Krtkův pohádkový tablet

Elektronických hraček, které sami mluví, svítí, blikají nebo vydávají nejrůznější zvuky se u nás moc nenajde. Až na mluvícího pejska od FP vlastně žádné. Nejraději synovi kupuji jednoduché hračky, které podporují jeho fantazii, rozvoj řeči, motoriky atd. Proč by se měl snažit při hře s autem říkat "brm brm", když to auto udělá za něho?

Když jsme ale před Vánocemi pro syna vybírali dárky, zalíbil se nám Krtkův pohádkový tablet.

Krtečka má moc rád a nenechá si ujít jedinou příležitost, jak se dostat k našemu mobilu nebo počítači. Řekli jsme si, že spojení krtka s tabletem by se mu mohlo líbit. Babička měla radost, protože chtěla tablet k Vánocům synovi koupit. Takže si koupi dárku zamluvila pro sebe :-)

Na "obrazovce" tabletu je obrázek s krtkem a jeho kamarády. Vpravo je potom menu, kde si děti mohou volit mezi jednotlivými funkcemi tabletu, které popisuji níže.

Nachází se tady také ovládání hlasitosti, které má čtyři stupně. Pro použití doma je úplně vyhovující nejnižší hlasitost. Vyšší hlasitost si dokáži představit, pokud si s tabletem dítě hraje při jízdě v autě, kde je jistý hluk. Nejvyšší hlasitost je opravdu hodně hlasitá a nepoužíváme ji nikdy.

Na rámu tabletu je vpravo tlačítko vypnutí a zapnutí a vlevo reproduktor. Vzadu se vkládají baterie (3 baterie typu AAA). Kryt je pro vložení baterií nutné odšroubovat.

Obrázky zvířátek a tlačítka barev a menu je potřeba mačkat trochu silněji, ale syn si na to rychle zvykl. Vše je moc hezky a srozumitelně namluvené.

Funkce tabletu


Kamarádi
Po zmáčknutí obrázku krtka a jeho kamarádů v menu, zapnete program, který vám prozradí, jak zvířátka a sluníčko pomohli krtečkovi na jeho cestě k vysněným kalhotkám s kapsami.
"Klapy, klap, já jsem čáp a pomohl jsem krtkovi len rozlámat."
"My jsme pavoučci a ze lnu jsme upředli nitě."

Pohádka
Pokud v menu zvolíte obrázek krtečka s knížkou, začne tablet vyprávět pohádku "Jak krtek ke kalhotkám přišel". Převyprávění pohádky trvá přibližně 3 a půl minuty.

Barvy
Další v menu je obrázek palety. Po zmáčknutí barevného puntíku ve spodní části tabletu se dozvíte, o jakou se jedná barvu a co je danou barvou na obrázku namalováno.
"Červená, jako rak."
"Žlutá, jako sluníčko."

Najdi krtkovi kamarády
Další funkcí tabletu je hra. Najdete ji pod obrázkem černého otazníku. Stačí v menu zmáčknout první tlačítko (krtek s kamarády) a následně otazník. Na otázku "Kde je myška? Kde je ježek?" atd. musí děti kamaráda najít. Pokud kamaráda najdou zahraje fanfára s potvrzením správné odpovědi. Pokud kamaráda nenajdou, mají tolik pokusů, kolik je třeba.

Poznej barvu
Poslední funkcí tabletu je hra, při které děti poznávají barvy. V menu zmáčknete obrázek palety, potom obrázek otazníku a můžete začít hledat barvičky. Hra funguje na stejném principu, jako hledání kamarádů. 


Co se děti učí


  • základní barvy (červená, zelená, žlutá, modrá, bílá, černá, hnědá)
  • poznávat zvířátka (myška, žabka, čáp, ježek, mravenečci, pavoučci, rak, ptáček)
  • pozorně vyslechnout pohádku
  • rozvíjí zrak a sluch
  • podporuje představivost (při poslechu pohádky)
  • rozšiřuje slovní zásobu

Tablet se synovi moc líbí a rád si s ním hraje. Nicméně pořád platí, že nejlépe se rozvíjí dítě s hračkou, která není interaktivní, která neudělá vše za něho, a u které musí přemýšlet. Tady to přemýšlení trénuje alespoň s hrou "Kde je", i když i to se dítě časem naučí dělat automaticky. Někdy si s tabletem syn hraje sám, ale častěji si s ním hrajeme společně a povídáme si při hře o tom, co vidíme, co zvířátka dělají atp. Mnohem lépe dítěti v rozvoji pomůže knížka o krtkovi a kalhotkách, kterou si spolu budete číst. A ještě lépe jeho fantazii podpoříte, když pohádku budete vyprávět bez knížky.

Krtkův pohádkový tablet je krásná hračka a i mně se moc líbí. Jako doplněk k jednodušším hračkám a knížkám je naprosto bezvadný. Rozhodně ale není vhodné zaměřit se výhradně na tento typ hraček. Hračky by totiž neměly být jen o tom, že dítě mačká tlačítka a čeká, kde to zabliká a co to řekne. Nejjednodušší hračky jsou ty nejlepší. Děti potřebují objevovat svět a my bychom jim to měli dopřát.

Doporučený věk: od 12 měsíců
Výrobce: Teddies
Cena: 450,- až 550,-