13. ledna 2018

Polévka z červené čočky

Z vlastní zkušenosti vím, že luštěniny nejsou v jídelníčku dětí zrovna oblíbené. Stačí si vzpomenout na školní jídelnu a chuť na čočku možná přejde i vás. Přitom bychom si luštěniny měli, kvůli látkám v nich obsaženým, dopřávat alespoň jednou týdně.

Luštěniny všeobecně jsou důležitým zdrojem bílkovin, obsahují množství vlákniny, minerální látky (vápník, fosfor, draslík..) a mnoho vitaminu skupiny B. Zejména vitaminu B6. Tento vitamin zlepšuje náladu, zbavuje stresu a deprese. Pozitivně působí na kvalitu kůže, mozkovou funkci a těhotným ženám zmírňuje stavy ranní nevolnosti. Na rozdíl od jiných luštěnin, červená čočka nenadýmá a je lehce stravitelná.


Výhodou červené čočky je, že ji nemusíte předem namáčet. Stačí, když ji před vařením propláchnete vodou. Vaří se rychle a je tedy vhodná pro rychlou úpravu. Čočka mezi luštěninami také obsahuje nejvíce železa a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Slibuji, že tato polévka z červené čočky vám bude chutnat. Připravovala jsem ji pro syna, takže jsem vynechala sůl a pepř. I bez toho ale byla velice dobrá.

* vhodné od 8-9 měsíce bez kurkumy a rozmarýnu, s kořením od 1 roku

Suroviny

- červená čočka
- 1 menší cibule
- 1 mrkev
- olivový olej
- kmín
- rozmarýn
- kurkuma

Postup

Cibuli nakrájejte na malé kousky a nechte zesklovatět na olivovém oleji. K cibulce přidejte mrkev nakrájenou na kostičky, kmín, rozmarýn, kurkumu a zlehka pár minut restujte.

Čočku propláchněte pod tekoucí vodou, abyste se tak zbavili případných nečistot. Přihoďte ji do hrnce, vše promíchejte a zalijte horkou vodou.

Teď už zbývá nechat čočku půl hodiny podusit. Občas zkontrolujte, zda není nutné přilít trochu vody a promíchejte.

Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Hotovou polévku můžete posypat houstičkou lehce osmaženou na olivovém oleji.

Dobrou chuť :-)