26. března 2018

Kaše přes noc ze špaldových vloček

Kaše jsem začala synovi na dopolední svačinu nabízet, když mu bylo asi deset měsíců. Ovesné, pohankové, polentové, špaldové. Nikdy si nevzal víc, než pár lžiček. Kaše mu prostě nechutnaly, tak jsem to nechala být. Za čas jsem to zkusila znovu, ale nechtěl. Poslední pokus proběhl včera. Říkala jsem si, že tahle kaše mu bude určitě chutnat. Vyzkoušela jsem kaši připravit podle receptu z kuchařky Jíme zdravě s Fitrecepty.

22. března 2018

Těsto na otisky ručiček

Děti rostu, tak rychle.. Nedávno jsem třídila synovo oblečení a při pohledu na ty miniaturní kousky jsem nemohla uvěřit tomu, že byl někdy tak malinký. Ještě když byl syn několikaměsíční miminko, vyráběli jsme spolu otisky ručičky a nožičky do slaného těsta, abychom na to období měli památku. Bohužel mi nevydržely a časem byly na vyhození. Udělali jsme si tedy nedávno otisky nové. Sice už nejsou miminkovské, ale to nevadí.

19. března 2018

Rajská polévka

Jak se říká, polévka je grunt. Husté zeleninové polévky dávám synovi k večeři. Krásně dětské bříško zasytí a nezatíží trávení a slinivku tak, jako kaše, která je vzhledem k množství sacharidů vhodná na snídani.

Zeleninové polévky má syn moc rád a není snad jediná, kterou by nejedl. Rajská ale patří k těm, které má nejraději. Když se nad tím zamyslím, není snad nic, co by nejedl. Něco mu chutná více, něco méně, ale sní vždy všechno, co mu uvařím. Je to vděčný strávník :-)

14. března 2018

Knížka Knížka

Knížka je knížka, která vám na každé stránce poví, co s ní máte udělat, a pokud ji poslechnete, pochopíte, že máte v ruce opravdu neobyčejnou knížku. Knížka přirozeně rozvíjí pozornost, orientaci na ploše, číselné představy a zrakové vnímání předškolních dětí, ale rozhýbá, potěší a rozesměje i dospělé.

12. března 2018

Narozeninový dort

Včerejší oslava synových narozenin se povedla. Od rána jsem se tedy nezastavila, ale stálo to za to. Když jsem přemýšlela, jaký dort pro něho budu letos dělat, inspirovala jsem se receptem na mléčný řez, který jsem už dříve vkládala na blog.

9. března 2018

Miláčku...

Příští týden ti budou dva roky. Je to vůbec možné, že už dva roky budu máma? Dvě třetiny našeho "každý den, celý den" jsou pryč a mně se teď v hlavě často objevuje myšlenka na to, že už před sebou máme jenom poslední rok. Vím, že bych měla myslet spíš na to, jak úžasné je, že nás čeká ještě jeden dlouhý společný rok, než půjdeš do školky a já zpátky do práce, ale...

Ale nějak si to v té hlavě nedokážu přehodit. Je to přesně tak, jako s tou sklenicí vody. Není poloprázdná, je poloplná. Pryč s tím negativním myšlením. Musím na tom zapracovat.

5. března 2018

Koprová omáčka pro děti

Koprová omáčka patří mezi naše oblíbená jídla. Vždy jsem ji dělala klasicky s moukou a mlékem, jenže v této podobě jsem ji sotva ročnímu synovi dávat nechtěla. Hledala jsem inspiraci, jak by se dala koprová omáčka přizpůsobit malým dětem a nakonec jsem dala dohromady tento recept. Měla jsem trochu obavy, jak bude synovi koprová omáčka s květákem a kedlubnou chutnat. Sklidila ale obrovský úspěch. Co víc si přát, než to, že od vás dětem chutná.

1. března 2018

Knížka Náš svět

Dnes se vydám trochu do minulosti, konkrétně do roku 1989. Mám doma od svých dětských let naprosto úžasnou knížku od Evy Veberové a Evy Šedivé NÁŠ SVĚT. To, jak je knížka slepovaná a ohmataná je přímo úměrné její oblíbenosti. Pokud byste takový poklad našli někde v antikvariátu, chyťte ho a nepusťte. Sehnat tuhle knížku totiž není vůbec snadné a cena na aukci se umí vyšplhat pěkně vysoko.