30. prosince 2017

Novoroční hodinky

Jestli už se vaše děti nemohou dočkat ohňostroje, mám pro vás něco, co by jim čekání mohlo zpříjemnit a alespoň trochu zkrátit. Vyrobte si s dětmi hodinky, s jejichž pomocí budou moci děti odpočítávat čas do hodiny H.

Jediné, co musíte udělat, je stáhnout soubor s hodinkami, vytisknout a vybarvit.

21. prosince 2017

Zdravé perníčky

Perníčky jsem pekla také pro syna, takže jsem recept trochu poupravila. Místo klasické mouky špaldovou, kakao nahradil karob a moučkový cukr zase panela. Klasické perníčky se ihned po vyndání z trouby potírají rozšlehaným vajíčkem, ale to jsem vynechala. Sice se pak krásně lesknou, ale syrový bílek jsem u syna raději neriskovala.

Syn se na perníčky vrhl hned, jak jsem je před něho položila.

20. prosince 2017

Malování do sněhu

Mrzne, mrzne a mrzne, kdo se neschová zmrzne. Ten, kdo se neschová rychle a hned, bude z něj vločka, rampouch a led.

Počasí přímo přeje sněhovým radovánkám. Venku si to jistě děti parádně užívají. My tedy určitě. Sáňkujeme, stavíme sněhuláky, házíme sníh. No, jenže před Vánocemi je doma dost práce s pečením  a úklidem a nestíháme chodit ven dopoledne i odpoledne. Navíc to oblékání do několika vrstev také zabere dost času.

19. prosince 2017

Nejlepší perníčky

Bez perníčku by to na Vánoce snad ani nešlo. Peču je moc ráda a ještě raději je zdobím. Vždycky si u toho krásně odpočinu. Letos jsem měla poprvé u pečení pomocníka. Jakmile jsem vytáhla těsto a vykrajovátka, syn hned přisunul stoličku k lince a pomáhal válet a vykrajovat.

Díky tomuto receptu budete mít nejlepší perníčky.

16. prosince 2017

Ozdoby ze slaného těsta

Poprvé jsem slané těsto použila, když jsem vyráběla placky s otiskem synových tlapek.  Recept jsem znovu využila letos, abychom si spolu vyrobili vánoční ozdůbky. Narozdíl od samotvrdnoucí hmoty, z které jsme tvořili minule, slané těsto vydrží dlouho vláčné a nezasychá tak rychle.

13. prosince 2017

Krtkova kouzelná kostka

Krtečka syn zbožňuje. Knížek s krtkem má hned několik, také má dřevěnou skládačku, vláček s krtkem, plyšáka a pastelky do vany.
Vždycky, když krtka vidí, křičí "tute, tuteeé". Jet s ním po obchoďáku je někdy opravdu legrace.

10. prosince 2017

Hvězdičky z domácí samotvrdnoucí hmoty

Myslela jsem, že budeme vyrábět hvězdičky se synem, ale nakonec jsem vyráběla spíš já a syn pomáhal s vykrajováním. Hmota totiž opravdu rychle tvrdne, takže ji musíte zpracovat co nejrychleji. Skvělé je, že ztuhlá hmota je jako kámen a vykrájené tvary se jen tak nerozbijí.

9. prosince 2017

Svícínek z březového špalku

Přemýšlela jsem nad tím, jaký letos vyrobím adventní svícen. Zalíbil se mi nápad vyrobit ho z březových špalíků. Protože máme šikovného dědu, poprosila jsem ho, jestli by mi čtyři špalíčky nenařezal. Děda jich nařezal hned několik, abych si mohla vybrat, tak jsem si jich domů vzala víc a ze zbytku vyrobila samostatné svícínky.

Jestli máte rádi přírodní materiály a jednoduché nepřeplácané dekorace, je tento návod na výrobu vánočního svícínku právě pro vás.

6. prosince 2017

Sněhové vločky

Práce s barvami děti baví. Hlavně, když mohou čmárat, jak chtějí a pořádně se na obrázku vyřádit. Pokud mohou barvy matlat i ručičkami zábava se násobí. Alespoň u nás to tak je. Když se syna zeptám, jestli půjdeme malovat barvičkami, nadšeně kývá hlavičkou a ukazuje na kelímek, kde má štětce.

Při téhle aktivitě navíc s dětmi můžete zábavnou formou trénovat grafomotoriku.

2. prosince 2017

Vánoční ozdoba s otiskem ruky

Už tady máme prosinec a Vánoce pomalu klepou na dveře. Jistě jste už přemýšleli nad tím, jaké
budete pro své blízké s dětmi vyrábět dárečky. Našla jsem jeden moc hezký nápad, který jsme se synem zrealizovali. Vánoční koulička s otiskem ručičky, který je dokreslený tak, že vypadá jako zástup sněhuláčků v závěji sněhu, se bude určitě líbit.

1. prosince 2017

Boloňské špagety

Další výborné jídlo, které se dá perfektně přizpůsobit dětem je boloňská omáčka. Syn ji má moc rád a musím říct, že si na ní pochutnám i já :-) Je úplně jedno jestli k omáčce uděláte špagety, kolínka nebo penne. Červená omáčka s těstovinami chutná snad všem dětem.

Pokud jako přílohu zvolíte špagety, doporučuji je uvařit v celku a pak pokrájet na menší kousky.

28. listopadu 2017

Pytlíčky na adventní kalendář

Rozhodla jsem se, že letos už pro syna vyrobím adventní kalendář. Hledala jsem inspiraci všude možně a nakonec se mi nejvíce zalíbil kalendář s látkovými pytlíčky.
Koupit látku bylo to nejjednodušší. Nejhorší pro mě, jako pro naprostého začátečníka a amatéra, bylo vymyslet, jak pytlíky ušiji. Zvládla jsem to jen s jedním páráním hned na začátku.

23. listopadu 2017

Zapékané brambory s brokolicí

Koupila jsem si nové zapékací misky, tak jsem je musela hned vyzkoušet. Dnes jsem v jedné z nich synovi připravila oběd. Příště vyzkoušíme nějaký dezert :-)
Příprava zapečených brambor není nijak složitá. Jídlo máte hotové hned a zatím, co se peče v troubě, se můžete věnovat něčemu jinému.
Recept ani není potřeba pro děti zvlášť upravovat. Stačí vynechat kravské mléko a vajíčko místo něho zamíchat do trochy jogurtu.

21. listopadu 2017

Bramborová tiskátka

Tiskátka z brambor. To byl hit mého dětství. Vzpomínám si, jak mě mamka jednou nechala potiskat celou zeď na záchodě. No to bylo něco! Z ničeho bych v tu chvíli nebyla víc nadšená. Nedovedu si představit, že bych dneska to samé dovolila synovi :-D My jsme tedy spořádaně tiskali na papír a také trochu na ručičky.

Dokonce jsem si zlatou barvou na textil zvládla natiskat i látku, ze které budu šít pytlík na adventní kalendář. Zlaté hvězdičky na bílé látce vypadají opravdu skvěle.

Dětská svíčková

Omáčky má syn moc rád a svíčkovou nejraději. Jak už název článku napovídá, recept je přizpůsobený pro děti, takže jsem vynechala slaninu, smetanu a mouku.
Místo mouky stačí přidat více zeleniny, nebo hrst vloček. Vločky přidáme úplně nakonec a před mixováním pár minut povaříme se zeleninou. Omáčka pak bude krásně hustá i bez toho, aniž byste použili mouku :-)

18. listopadu 2017

Cookies

Minulý rok jsem se cukrovím pro syna ještě zabývat nemusela. Letos už ho ale bude jíst i on, a tak jsem přemýšlela, co bych mu mohla upéct. Nakonec jsem se rozhodla, že upravím recept na cookies. Místo cukru jsem použila panelu, což je nerafinované přírodní sladilo. Kravské mléko jsem nahradila mlékem kokosovým, které si vyrábím doma, stejně jako máslo. Kypřící prášek používám od Alnatura, bez fosfátů. Nemusíte se bát, že by z tohoto kypřícího prášků sušenky nevzešly. Jsou krásně nadýchané a měkké.

16. listopadu 2017

Tipy na dřevěné hračky

Vánoce se kvapem blíží a určitě už přemýšlíte, co dětem koupit pod stromeček. Mám pro vás hned tři tipy na krásné dřevěné hračky. Po hračkách vyrobených ze dřeva sáhnu vždy raději, než po plastových. Ne, že bychom žádné plastové neměli, ale dřevo je dřevo :-)

Líbí se mi hračky, které dítě nějakým způsobem rozvíjí, a s kterými se něco naučí. Tady jsou tři naše oblíbené.





7. listopadu 2017

Přírodní kartáček na zuby

Vždycky jsem si říkala, jak je možné, že mají domorodci žijící mimo civilizaci, daleko od všeho moderního, tak krásné bílé zuby. Vždyť nemají ani boty, natož kartáček na zuby. Jak to dělají? Odpověď zní - přírodní kartáček na zuby. Před pár měsíci jsem měla možnost ho vyzkoušet a byla jsem překvapená, jak je skvělý.

6. listopadu 2017

Leporela se zvířátky

Také mají vaše děti rády knížky se zvířátky? Syn je zbožňuje a prohlíží si je každý den. Vezme knížku, položí ji na křeslo a jde za mnou. Chytí mě za ruku a vede ke křeslu :-) Takhle začíná naše chvilka čtení.

Objevila jsem knížky, které vám chci dnes ukázat, úplnou náhodou. Nejdřív jsem koupila jednu a nakonec další dvě. Už nám chybí jen poslední knížka a budeme mít sérii celou.

30. října 2017

Co nám prozradí dětská kresba


Včera jsem si všimla, že při malování syn preferoval červenou barvu, pak modrou, do žluté namočil štětec párkrát a zelené si ani nevšiml. Vzpomněla jsem si na seminář, který jsem v rámci svého zaměstnání absolvovala. Byl to seminář na téma "Výtvarný projev a jeho souvislost s osobností dítěte".
Popsala jsem tenkrát několik stran. Seminář byl opravdu zajímavý. V tomto článku se s vámi podělím o informace, které jsem tenkrát získala.

18. října 2017

Hra Sklízíme plody podzimu

Podzim je v plném proudu a s ním i sklizeň ovoce. Podzim je krásně barevný, a když se k tomu všemu přidá i nádherné a teplé počasí je to skvělé. Když je ale venku opravdová podzimní plískanice, je lepší zůstat doma. 
Mám tu pro vás tematickou hru, která se bude hodit právě do těch upršených studených dní. A že o ně na podzim není nouze.

14. října 2017

Bublinková folie a barvy

Už dlouho jsem tenhle nápad chtěla se synem uskutečnit. Včera jsme se k tomu konečně dostali. Dopoledne jsme naťapali barvy a odpoledne dokreslili obrázky a vybarvili.

Připravila jsem barvy, štětce, kelímek s vodou a papír. Když jsem synovi na nožičky připevňovala "boty" z bublinkové fólie, ani se nehnul. Zvědavě pozoroval, co se bude dít.

12. října 2017

Víš, co má v plínce myš?

A je to tady! Konečně máme doma knížku, kterou se snažím sehnat už několik měsíců po všech možných knihkupectvích. Bylo to beznadějné. Všude byla vyprodána a objednání nebylo možné. Nikde ani výtisk. Sem tam byl kus nabídnut k prodeji, ale zmizel hned, jak byl inzerát zveřejněn.
Zájem o knížku je ale obrovský, a tak se začalo pracovat na třetím vydání této knihy. Hned, jak jsem se to dozvěděla, šla jsem si ji objednat do knihkupectví. Byla jsem nadšená, když mi přišla zpráva, že knížka už na nás čeká a můžeme si ji vyzvednout.

5. října 2017

Šití polštářku - Žába

Další výzva pokořena. Trvalo to dlouho, ale nakonec jsem se k ušití polštářku odhodlala. Vybrala jsem žábu, protože je to jedno z oblíbených zvířátek syna. Strávila jsem u šicího stroje celé odpoledne. Výsledek sice není dokonalý, ale já jsem spokojená.
Na první pokus je to (myslím si) slušná práce. Ono totiž obšít kolečko o průměru 2 cm cikcakem je pro někoho, kdo s šicím strojem začíná, docela fuška.

4. října 2017

Krabice na vkládání míčků


I když se jindy na vycházku vydáváme i za lehkého deště, včera to opravdu nešlo. Pršelo u nás téměř celý den a to hodně. Přemýšlela jsem, čím syna zabavím. Potřebovala jsem něco, co bude hned a budu k tomu mít vše potřebné doma. Nakonec jsme vzali krabici a šli tvořit. Vyrobili jsme z krabice bezva hru.

30. září 2017

Piškoty bez rafinovaného cukru

Dlouho jsem hledala recept na piškoty, ve kterém by nebyl cukr (rafinovaný) a nenacházela. Nakonec jsem si recept poupravila podle sebe a místo cukru použila datlový sirup. Sníh z bílků jsem nechala čistý a nepřidávala do něho nic. Není ani třeba piškoty na plechu posypávat cukrem. Piškoty jsou měkké, nadýchané a mají skvělou chuť. Příště do těsta přidám trochu skořice a piškoty budou ještě lepší.

27. září 2017

Karty "Poznáváme počasí"

Podzim je tady a s ním přichází proměnlivé počasí. Mám tu pro vás karty, díky kterým se děti naučí poznávat, jak to venku vypadá. Ze své praxe vím, že někdy je to pro ně opravdu problém.
V přiloženém dokumentu najdete devět větších karet s fotografiemi počasídevět menších karet s obrázky/značkami pro jednotlivá počasí. Děti pak přiřazují shodující se obrázky k sobě.

26. září 2017

Domácí máslo

Tohle je sice recept jen o jedné surovině, ale to nevadí. O to je to snadnější. Konečně jsem se odhodlala udělat domácí máslo a musím říct, že je jemné a má moc dobrou chuť. Škoda, že jsem čekala tak dlouho. Mohli jsme si pochutnávat mnohem dřív.

18. září 2017

Bomby do koupele

Každá máma si občas zaslouží odpočinek a chvilku pro sebe. Co takhle dát si horkou vanu a užít si pořádný relax? Chvilku klidu si můžete zpříjemnit s bombou do koupele. Vyrobíte si ji jednoduše sami doma. Bomby do koupele můžete využít také jako hezký dárek. Stačí zabalit do celofánového sáčku a převázat mašličkou.

12. září 2017

Štětce z přírodnin

Když jdeme ven, nenosíme sebou žádné hračky. Dokážeme se zabavit s tím, co venku Kamínky, klacíky, listy, tráva, hlína, kaluže.. To jsou pro nás nejlepší hračky na ven.
najdeme. 
Dnes jsme kreslili kamínky na chodník, stavěli z nich věže a házeli je na zem. Dělá to úžasný zvuk "bum bác". Také jsme zachraňovali šnečky. Sbírali jsme je ze silnice a dávali na travičku, aby je nepřejelo auto.

9. září 2017

Aloe Vera

Aloe vera. Zázračná rostlina, kterou se rozhodně vyplatí mít doma. Tento léčivý poklad má širokou škálu využití. Je přírodním zdrojem noha vitamínů a minerálů a má pozitivně působí na imunitu.
Bez problému ji seženete v každém větším květinářství nebo hobby marketu.

1. září 2017

Hmatové pexeso


Od rána venku prší, tak jsme se pustili do výroby hmatového pexesa. A jak se s takovým pexesem hraje? Jako s klasickým ne. Jednu půlku koleček dáte do pytlíku a druhou necháte venku. Vyberete si, které kolečko budete hledat, strčíte ruku do pytlíku a snažíte se najít kolečko se správným povrchem.
Děti se s pexesem mohou učit barvy nebo počty. Mladší děti mohou správné dvojice hledat zatím pomocí zraku nebo z něho stavět věže - to je momentálně náš případ.

23. srpna 2017

Kukuřičáci - Kukuřičné bludiště

O víkendu jsme navštívili kukuřičné bludiště v Jihlavě. Byla to taková rychloakce. Moc se nám to zalíbilo, a tak jsme se cestou domů stavili ještě v bludišti v Praze.
Celkem je po celé republice 25 bludišť a jsou větší než fotbalové hřiště. Čekají tady na vás tatínek Otík, maminka Mína, Kubík a Barča, kteří si pro vás připravili hry, hádanky a také odměnu.

21. srpna 2017

Sušenky ze špaldové mouky

Příprava sušenek ze špaldové mouky je velice snadná. Sušenky jsou hned hotové a velice chutné. Děti si je určitě zamilují.
Syn mi s přípravou těsta nadšeně pomáhal. Ještě více ho bavilo vykrajovat z těsta sušenky. Pro tentokrát jsme vybrali žáby a kačenky.

16. srpna 2017

ZOO Dvůr Králové

Jako dítě jsem do ZOO ve Dvoře jezdila s rodiči nebo babičkou poměrně často. Naposledy jsem tam byla asi před osmi lety s manželem.
O víkendu jsme si sem udělali výlet se synem, manželem a mými rodiči. Úplně jsem zapomněla, jak je ZOO ve Dvoře krásná. Je to, jako byste se opravdu procházeli zahradou. Cestičky mezi expozicemi a pavilony lemují záhony plné rozkvetlých květin a keře a stromy. Mezi záplavou květů jsou rozmístěny lavičky, kde si můžete dát s dětmi svačinu nebo si jen odpočinout.

14. srpna 2017

Bramborové placičky

Jako první recept jsem vybrala bramborové placičky. Na přípravu jsou opravdu velice jednoduché a rychlé. Jsou výborné k obědu třeba s omáčkou a masem nebo jen tak na cesty. Zabalíte pár placiček sebou do krabičky a je to. Nemusíte sebou nosit termosku s obědem a lžičku, což je velká výhoda.

3. srpna 2017

Hotel Lions Nesuchyně

V půlce července jsme si vyjeli na víkend do hotelu Lions v Nesuchyni. Jedná se o vesničku nedaleko Rakovníka, která nemá ani 500 obyvatel, takže tu byl úžasný klid. Nedaleko hotelu je nové a pěkně vybavené dětské hřiště, na které jsme před večeří se synem zašli, aby si užil i něco jiného, než areál hotelu.

1. srpna 2017

Ekopark Liberec

V libereckém EKOParku jsme se byli podívat už loni v létě. Syn měl teprve čtyři měsíce, a tak si to tam prohlédl zatím jenom z kočárku a z nosítka. Musím přiznat, že mě to tenkrát moc nenadchlo. S nechodícím, nelezoucím a nesedícím miminkem tam není moc co dělat.
Rozhodli jsme se, že letos to zkusíme znovu. A dobře jsme udělali. Tentokrát to bylo úplně o něčem jiném.

30. července 2017

Poznáváme barvy zvířátek

Poznáváme barvy zvířátek od Svojtky, je synova první knížka zaměřená na poznávání barev.

Věková kategorie: 0 - 3 roky
Děti se naučí poznávat základní barvy a některé druhy zvířátek. Ke krásným ilustracím má knížka jeden velký bonus navíc. Obrázky jsou vytvořeny jako reliéf. Dětské prstíky tak mohou v knížce poznávat různé tvary a povrchy.

23. července 2017

Proč nebudu nikdy ignorovat jeho pláč

Ve svých článcích zpravidla reaguji na nějakou situaci, které jsem byla svědkem nebo jsem ji sama prožila. Tentokrát jsem se zamyslela nad situací, která mne hluboce zasáhla a zanechala ve mně stopy smutku. Nemám ve zvyku někoho poučovat a nutit mu svůj názor. Sama to nemám ráda. Každý žije svůj život podle sebe. Informací je všude dostupných víc než dost. Kdo chce a zajímá se, najde, co hledá. A tak jsem jen tiše seděla, objímajíc syna na svém klíně.

21. července 2017

Bojiště jménem pískoviště

Pískoviště. To je takový malý dětský svět, kde neplatí žádná pravidla. Silnější vyhrává nad těmi slabšími, stejně jako v životě.
Začnu ale od začátku. Mám ráda pohyb, a tak jsem hledala nějaké cvičení, kam bych sebou mohla vodit i syna. Našla jsem skupinu maminek, které se několikrát týdně schází a během cvičení si děti hrají. Za hezkého počasí se cvičí venku a tam mají děti možnost hrát si na písku. Každý přinese nějaké hračky a nikomu nevadí, že si je půjčí ostatní. Tedy nevadí to nikomu z maminek. Děti na to mají jiný názor.

Knížky s krtkem

Krteček je u nás hodně oblíbený. Tyto knížky mě zaujaly, když jsem hledala nějaké první čtení pro syna. Byla jsem nadšená, že se knížky hned zalíbily i jemu.
Věková kategorie: od 2 let
Jedná se o soubor čtyř knížek - Krtek a jaro, Krtek a léto, Krtek a podzim a Krtek a zima od nakladatelství Albatros. Každá stránka leporela je bohatě ilustrovaná a doplněna krátkým textem. Knížky v sobě skrývají příběh, ve kterém děti najdou poučení, něco nového se naučí.

19. července 2017

Chrániče kolínek

Slezl sníh, přišlo hezké počasí a syn stále obcházel kolem nábytku a ne a ne se pustit a vyrazit prvními krůčky do světa. V kočárku už ho to moc nebavilo. Chtěl objevovat a zkoumat.
Nevadilo mi, když se při svých výpravách po čtyřech zašpinil. Bez trochy bláta na oblečení by to nebyla zábava. Lámala jsem si ale hlavu s tím, jak zabránit tomu, aby si ničil jedny tepláčky za druhými.

15. července 2017

Barevná zábava

Pokud přemýšlíte, jak dítě zabavit, když počasí nepřeje pobytu venku, vyzkoušejte tuto aktivitu. Je to jednoduché, zábavné a rychle připravené.

11. července 2017

Kontaktní máma

Ještě, než se syn narodil, myslela jsem, že ho s klidem půjčím kamarádce (skvělé zasloužilé mamince dvou dětí) na procházku s kočárkem a já si zatím doma odpočinu. Také jsem se těšila, jaká to bude paráda, až pojedeme na víkend k mým rodičům. Jak dám syna mamce a já se trochu prospím a načerpám síly.

23. června 2017

Kojení - pro dítě znamená mnohem víc, než jenom zdroj potravy

Kojení. Některé ženy ho považují za jednu z nejkrásnějších věcí na mateřství, pro jiné neznamená nic. Některé ženy své dítě kojí bez potíží, jiné nemohou, i když by tolik chtěly. Některé kojit mohou, ale nechtějí, a tak radši přejdou na umělou výživu.
Ať je to jak chce, mateřské mléko je to nejlepší, co svému děťátku můžete poskytnout. Je to koktejl, který je připravený dítěti na míru. Jiné složení má pro novorozence a jiné pro batole. Složení se mění i v závislosti na zdravotním stavu dítěte. Jednoduše se přizpůsobuje jeho aktuálním potřebám.

1. června 2017

Dětství je krásné období. Nechme ho dětem co nejdelší.

Dnešní den patřil dětem. Byli jsme se synem pozváni, na dětský den do mateřské školy. Moji pozornost tam upoutal chlapeček, který si ale dnešní den neužíval tak, jako jeho kamarádi. Neběhal po zahradě, neskákal ve skákacím hradu, neklouzal se po obří nafukovací klouzačce. Seděl tam na lavičce a plakal. Ne proto, že by mu paní učitelky zakázaly účastnit se dovádění s ostatními. Nebylo mu dobře, bolela ho hlava. Začátek nějaké nemoci? Asi.

18. května 2017

Chcete mít spokojené miminko? Poslouchejte svůj mateřský instinkt.

Někdy mám pocit, že bych měla synovi sbalit batůžek a dát ho na výchovu někomu jinému. Já totiž téměř všechno dělám špatně a nenechám si poradit.
Od chvíle, kdy se syn narodil, jsem byla zaplavena různými radami. Nejvíc proti srsti mi je asi ta "nech ho chvíli pořvat, ať si trénuje plíce." Ne jenom rozum ale i srdce mi říká, že miminko nepláče, aby si plíce trénovalo, ale aby dalo najevo nějaké svoje nepohodlí. Pláč syna je pro mě vždy signálem, abych ho utěšila a zjistila, co ho trápí, pokud možno v co nejkratším čase.

9. května 2017

Dítě nezmění váš život. Dá vám úplně nový.

Dnes jsem narazila na jeden citát. Bohužel netuším, kdo je jeho autorem. Vyvolal ve mně ale vzpomínky na prvních několik týdnů po synově narození.
DÍTĚ NEZMĚNÍ VÁŠ ŽIVOT. DÁ VÁM ÚPLNĚ NOVÝ.
Vzpomněla jsem si na to, jak jsem se těšila, až si nás manžel konečně přiveze z porodnice domů. Těšila jsem se na to, až si konečně budeme užívat, jako rodina. V hlavě mi poletovaly představy plné spokojenosti, štěstí, radosti a úsměvů.

3. května 2017

S batoletem se nedá dorozumět? Omyl.

Stojím u kuchyňské linky, připravuji oběd a u toho pozoruji syna. Je ve svém hracím koutku a prohlíží si knížky. Vůbec si mě nevšímá, má práci. Zrovna v knížce hledá pejska. Když ho najde, radostně pronese "haf haf". Podívá se na mě. Chce vědět, jestli sleduji, že pejska objevil. "Je tam pejsek, viď? A ty jsi ho našel." Usmívá se na mě, má radost. Listuje v knížce a hledá další oblíbené ilustrace.
Prohledává jednu knížku za druhou. Koukám, jak do jedné z nich bouchne. "Je tam švestka a dělá krtkovi na hlavu bum. Ty jsi to objevil, že?" Odpovědí je mi další úsměv a několik bouchnutí na knížku.