30. prosince 2017

Novoroční hodinky

Jestli už se vaše děti nemohou dočkat ohňostroje, mám pro vás něco, co by jim čekání mohlo zpříjemnit a alespoň trochu zkrátit. Vyrobte si s dětmi hodinky, s jejichž pomocí budou moci děti odpočítávat čas do hodiny H.

Jediné, co musíte udělat, je stáhnout soubor s hodinkami, vytisknout a vybarvit.

21. prosince 2017

Zdravé perníčky

Perníčky jsem pekla také pro syna, takže jsem recept trochu poupravila. Místo klasické mouky špaldovou, kakao nahradil karob a moučkový cukr zase panela. Klasické perníčky se ihned po vyndání z trouby potírají rozšlehaným vajíčkem, ale to jsem vynechala. Sice se pak krásně lesknou, ale syrový bílek jsem u syna raději neriskovala.

Syn se na perníčky vrhl hned, jak jsem je před něho položila.

20. prosince 2017

Malování do sněhu

Mrzne, mrzne a mrzne, kdo se neschová zmrzne. Ten, kdo se neschová rychle a hned, bude z něj vločka, rampouch a led.

Počasí přímo přeje sněhovým radovánkám. Venku si to jistě děti parádně užívají. My tedy určitě. Sáňkujeme, stavíme sněhuláky, házíme sníh. No, jenže před Vánocemi je doma dost práce s pečením  a úklidem a nestíháme chodit ven dopoledne i odpoledne. Navíc to oblékání do několika vrstev také zabere dost času.

19. prosince 2017

Nejlepší perníčky

Bez perníčku by to na Vánoce snad ani nešlo. Peču je moc ráda a ještě raději je zdobím. Vždycky si u toho krásně odpočinu. Letos jsem měla poprvé u pečení pomocníka. Jakmile jsem vytáhla těsto a vykrajovátka, syn hned přisunul stoličku k lince a pomáhal válet a vykrajovat.

Díky tomuto receptu budete mít nejlepší perníčky.

16. prosince 2017

Ozdoby ze slaného těsta

Poprvé jsem slané těsto použila, když jsem vyráběla placky s otiskem synových tlapek.  Recept jsem znovu využila letos, abychom si spolu vyrobili vánoční ozdůbky. Narozdíl od samotvrdnoucí hmoty, z které jsme tvořili minule, slané těsto vydrží dlouho vláčné a nezasychá tak rychle.

13. prosince 2017

Krtkova kouzelná kostka

Krtečka syn zbožňuje. Knížek s krtkem má hned několik, také má dřevěnou skládačku, vláček s krtkem, plyšáka a pastelky do vany.
Vždycky, když krtka vidí, křičí "tute, tuteeé". Jet s ním po obchoďáku je někdy opravdu legrace.

10. prosince 2017

Hvězdičky z domácí samotvrdnoucí hmoty

Myslela jsem, že budeme vyrábět hvězdičky se synem, ale nakonec jsem vyráběla spíš já a syn pomáhal s vykrajováním. Hmota totiž opravdu rychle tvrdne, takže ji musíte zpracovat co nejrychleji. Skvělé je, že ztuhlá hmota je jako kámen a vykrájené tvary se jen tak nerozbijí.

9. prosince 2017

Svícínek z březového špalku

Přemýšlela jsem nad tím, jaký letos vyrobím adventní svícen. Zalíbil se mi nápad vyrobit ho z březových špalíků. Protože máme šikovného dědu, poprosila jsem ho, jestli by mi čtyři špalíčky nenařezal. Děda jich nařezal hned několik, abych si mohla vybrat, tak jsem si jich domů vzala víc a ze zbytku vyrobila samostatné svícínky.

Jestli máte rádi přírodní materiály a jednoduché nepřeplácané dekorace, je tento návod na výrobu vánočního svícínku právě pro vás.

6. prosince 2017

Sněhové vločky

Práce s barvami děti baví. Hlavně, když mohou čmárat, jak chtějí a pořádně se na obrázku vyřádit. Pokud mohou barvy matlat i ručičkami zábava se násobí. Alespoň u nás to tak je. Když se syna zeptám, jestli půjdeme malovat barvičkami, nadšeně kývá hlavičkou a ukazuje na kelímek, kde má štětce.

Při téhle aktivitě navíc s dětmi můžete zábavnou formou trénovat grafomotoriku.

2. prosince 2017

Vánoční ozdoba s otiskem ruky

Už tady máme prosinec a Vánoce pomalu klepou na dveře. Jistě jste už přemýšleli nad tím, jaké
budete pro své blízké s dětmi vyrábět dárečky. Našla jsem jeden moc hezký nápad, který jsme se synem zrealizovali. Vánoční koulička s otiskem ručičky, který je dokreslený tak, že vypadá jako zástup sněhuláčků v závěji sněhu, se bude určitě líbit.

1. prosince 2017

Boloňské špagety

Další výborné jídlo, které se dá perfektně přizpůsobit dětem je boloňská omáčka. Syn ji má moc rád a musím říct, že si na ní pochutnám i já :-) Je úplně jedno jestli k omáčce uděláte špagety, kolínka nebo penne. Červená omáčka s těstovinami chutná snad všem dětem.

Pokud jako přílohu zvolíte špagety, doporučuji je uvařit v celku a pak pokrájet na menší kousky.