30. ledna 2018

Krtkův pohádkový tablet

Elektronických hraček, které sami mluví, svítí, blikají nebo vydávají nejrůznější zvuky se u nás moc nenajde. Až na mluvícího pejska od FP vlastně žádné. Nejraději synovi kupuji jednoduché hračky, které podporují jeho fantazii, rozvoj řeči, motoriky atd. Proč by se měl snažit při hře s autem říkat "brm brm", když to auto udělá za něho?

Když jsme ale před Vánocemi pro syna vybírali dárky, zalíbil se nám Krtkův pohádkový tablet.

27. ledna 2018

Polévka ze zelených fazolek a špenátu


Nevím, jak vy, ale já jsem zelené fazolky nikdy nemusela. Naučila jsem se je jíst snad až ve dvaceti. Nejen, že jsou fazolky výborné, ale navíc je v nich mnoho vitamínů (K, C, A), minerálních látek (mangan) a také dostatečné množství vlákniny. My máme zásobu zelených fazolek od babičky ze zahrádky.

Ani špenát jsem jako malá neměla ráda a teď si na něm pochutnávám. I v něm můžeme najít spoustu zdraví prospěšných látek jako vitamíny A, B a C, draslík, hořčík, vápník, sodík, železo a další.

23. ledna 2018

Minipedie Objevujeme svět

Na Minipedie Objevujeme svět jsem narazila, když jsem pro syna vybírala dárek ke Dni dětí. Knížky mě uchvátily na první pohled. V knihkupectví měli tolik dílů, že jsem nevěděla, který vybrat. Jak jsem později zjistila, měli tam toho ještě málo, oproti tomu, kolik dílů je ve skutečnosti vydaných. Zatím máme Minipedii Mláďátka, Protiklady a Louka. Už se těším, jaké další díly vybereme.

22. ledna 2018

Banánové lívanečky se skořicí

Pro dnešní svačinku jsem našla inspiraci v kuchařce, kterou jsem dostala k Vánocům.  Je to kuchařka Jíme zdravě s Fitrecepty. Tolik úžasných receptů pohromadě jen tak nenajdete. Jestli hledáte kuchařku s úžasnými a přitom jednoduchými recepty, které nejsou náročné na suroviny, už nehledejte. Jíme zdravě I. a II. jsou prostě skvělé.

Vepřové kousky s pečenou zeleninou


Nejúžasnější recepty jsou ty, kdy dáte všechny suroviny do pekáče vložíte do trouby a pak už jen čekáte, až bude hotovo. Občas kouknete, zda není potřeba vše trochu podlít vodou a jinak se o přípravu oběda nemusíte starat.

18. ledna 2018

Veselá kniha o malém Krtkovi

Krtek je u nás už několik měsíců top. S manželem už krtkovi musíme říkat "ten malej černej". Kdybychom řekli "krtek", začal byl volat "tute, tutee" a hned by chtěl koukat na televizi, kterou mu pouštím opravdu jenom výjimečně. Přes den je u nás televize vypnutá.

Mnohem radši si s ním čtu a prohlížím knížky. Naštěstí je těch s krtkem dost. Knížku Veselá kniha o malém krtkovi dostal syn k Vánocům. V knihkupectví mě zaujala na první pohled.

13. ledna 2018

Polévka z červené čočky

Z vlastní zkušenosti vím, že luštěniny nejsou v jídelníčku dětí zrovna oblíbené. Stačí si vzpomenout na školní jídelnu a chuť na čočku možná přejde i vás. Přitom bychom si luštěniny měli, kvůli látkám v nich obsaženým, dopřávat alespoň jednou týdně.

Luštěniny všeobecně jsou důležitým zdrojem bílkovin, obsahují množství vlákniny, minerální látky (vápník, fosfor, draslík..) a mnoho vitaminu skupiny B. Zejména vitaminu B6. Tento vitamin zlepšuje náladu, zbavuje stresu a deprese. Pozitivně působí na kvalitu kůže, mozkovou funkci a těhotným ženám zmírňuje stavy ranní nevolnosti. Na rozdíl od jiných luštěnin, červená čočka nenadýmá a je lehce stravitelná.

6. ledna 2018

Mléčný řez

Pokud chci dát synovi mlsání, tak zdravé a doma dělané. Zrovna u mléčného řezu se rozhodně vyplatí, když ho dětem uděláte doma ze zdravých surovin. Chuť se sice od kupovaného originálu liší, ale i tak jsou doma dělané mléčné řezy výborné a chutné.

Místo cukru, palmového oleje, mouky nebo sušených vajec nabídněte dětem pochoutku, která je nejen lahodná, ale i zdravá.

Magické kreslení

Narazila jsem v papírnictví na úžasnou věc. Už jsem se s ní kdysi setkala v práci, ale úplně jsem zapomněla, že něco takového existuje. A co je to ta úžasná věc? Jsou to omalovánky, na které se maluje vodou. Přesně tak, stačí pouze voda a štětec a můžete vybarvovat. Když přetřete obrázek vodou, jako kouzlem se na něm začnou objevovat barvy. Obrázek tak dětem doslova ožívá před očima.

3. ledna 2018

Kuřecí prsa s kukuřicí

Kuřecí prsa se dají připravit na spousty způsobů, ale tenhle se mi u syna osvědčil nejlépe. Když kuřecí maso zapeču s kukuřicí a udělám k tomu bramborovou kaši, nezůstane na talíři ani sousto. Maso bylo tak měkoučké, až se rozpadalo.

1. ledna 2018

Malovaný ohňostroj

Tak co? Vydržely děti vzhůru až do půlnoci, aby viděly rachejtle? Nebo jste je na ohňostroj vzbudili? A nebo jste je nechali spát? U nás jsem do půlnoci zůstala vzhůru jenom já. Syn je ještě malinký, a tak šel spinkat, jako obvykle. O půlnoci jsem ho zvedla z postýlky a společně jsem všichni koukali na tu nádheru. Bydlíme na okraji města na kopci, takže máme celé město jako na dlani. Ten výhled je nádherný. Syn byl z barevných světýlek naprosto unešený. Pořád ukazoval prstíkem a říkal "tam, tam". Když bylo po všem lehl si do postýlky, chytil mě za ruku a zase usnul.