11. února 2018

Pašeráckej vejkend v Rokytnici

Zdroj: www.rokytnice.com
Masopust nám pomalu vrcholí a to znamená, že se koná spoustu akcí pro toto období typických. Já bych vás na jednu takovou akci chtěla pozvat. Nejdřív se ale malinko podíváme na to, jak se masopust slavil v minulosti.


Z historie

Masopustní období je čas od Tří králů do popeleční středy. Je to velmi starý lidový svátek, který je spojený s oslavami konce zimy a  příchodu jara. Masopust je čas plný veselí a hodování mez dvěma postními obdobími. Konají se tancovačky, zabíjačky nebo svatby. Po skončení masopustu začíná dlouhé postní období.

Autor: Josef Lada
Přípravou na masopust byl tzv. Tučný čtvrtek, kdy bylo připravováno a konzumováno spoustu jídla a pití, aby byl člověk při síle po celý rok. Během posledních tří dnů, od neděle do úterý, probíhaly rituály, průvody masek nebo taneční zábavy. Hlavní masopustní zábava začínala o Taneční neděli, kdy se po bohatém obědě všichni sešli na taneční zábavě. Ta často trvala až do rána. Zábava vyvrcholila o Maškarním úterý, kdy se pořádaly průvody maškar a hrály se žákovské divadelní hry. Po masopustním úterý následuje Popeleční středa , která je prvním dnem postní doby. Masopust končil v úterý o půlnoci, kdy ponocný zatroubil na roh a vyzval všechny, aby ukončili zábavu.

Masopust dnes

Zdroj: www.nasepraha4.cz
Dnes si můžeme užívat spoustu akcí s masopustem spojených a pro děti se pořádají různé maškarní bály. Na venkově stále přetrvávají maškarní průvody. A jaké masky nesmí v průvodu chybět? Mezi tradiční masky patří medvěd s medvědářem, kobyla, Žid s pytlem, bába s nůší, kominík se žebříkem, kozel a další.

Jednu takovou masopustní veselici si můžete užít už tento víkend 16.-17.2. 2018. Příští víkend se totiž v Rokytnici nad Jizerou koná tradiční Pašeráckej vejkend. Masopustní veselí je spojené s připomínkou starobylých časů. Pašování totiž neodmyslitelně patří k historii Krkonoš. Přes hraniční hřeben po horských stezkách kdysi přecházeli pašeráci s nákladem tabáku, cukru, soli, kávy, koření, cigaret, střelného prachu, příze nebo porcelánu.

Na co se můžete těšit

Dopoledne se na Dolním náměstí můžete těšit na řemeslný trh, zabijačkové dobroty, pohádky, hudební vystoupení nebo soutěže pro nejmenší návštěvníky.

Odpoledne přijede Krakonoš a zábava se přesune do Skiareálu Studenov, kam můžete dojít v průvodu společně s Krakonošem a pašeráky. Tady si užijete zábavnou podívanou na rozcvičku pašeráku pod vedením pana řídícího a nebude chybět ani ohňová show a na úplný závěr ohňostroj. Vrcholem celé akce bude samozřejmě sjezd pašeráků v dobových kostýmech na dřevěných lyžích a s pochodněmi v rukou.
Také si můžete zasoutěžit s Horskou službou, která na místě zajišťuje i občerstvení. Jestli jste ještě nikdy neochutnali pravé kerkonošské sejkory, je načase to napravit.


Zdroj: Internet
Zdroj: Internet