4. února 2018

Dýňová polévka

Abych pravdu řekla, dýňovou polévku nemám vůbec ráda. Nějak mě neoslovila. Syn s manželem ji ale milují, takže ji dělám docela často. Někdy polévku dělám jenom z dýně, někdy do ní přidám i trochu mrkve, nebo brambor. Někdy na cibulce a někdy jen tak. Talíře jsou vždycky prázdné, ať ji udělám jakkoliv.

U dětí dýňová polévka bývá velmi oblíbená pro svoji sladkou chuť. Skvěle se hodí i pro první příkrmy. Z dýně připravíte nejen chutnou polévku, třeba pečená dýně je výbornou přílohou k hlavnímu jídlu. A to nejlepší na závěr - dýně obsahují velké množství vitamínů, minerálů, antioxidantů a vlákniny.

Suroviny

- 1 dýně Hokaido
- 1 větší mrkev
- 1 cibule
- 1 lžíce olivového oleje
- kmín
- skořice
- opražená dýňová semínka
- bílý jogurt


Postup

Dýni pořádně omyjeme, vydlabeme semínka a nakrájíme na kostky. Pozor - dýni hokkaido neloupeme. Není to potřeba, protože při vaření slupka krásně změkne. Navíc bychom se tak připravili o velké množství vitamínů.

Na olivovém oleji nejprve orestujeme cibuli. Pak přidáme nakrájenou mrkev a zasypeme trochou kmínu a skořice.  Skořice stačí opravdu malinko, na špičku lžičky. Přihodíme na kostky nakrájenou dýni a zalijeme horkou vodou nebo vývarem. 

Zeleninu povaříme, dokud není měkká (přibližně 20 minut). Uvařenou zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérem.

Na talíři do polévky přidáme lžíci bílého jogurtu (nebo zakysané smetany), zakápneme olivovým olejem a posypeme opraženými dýňovými semínky.

Dobrou chuť :-)