21. listopadu 2017

Bramborová tiskátka

Tiskátka z brambor. To byl hit mého dětství. Vzpomínám si, jak mě mamka jednou nechala potiskat celou zeď na záchodě. No to bylo něco! Z ničeho bych v tu chvíli nebyla víc nadšená. Nedovedu si představit, že bych dneska to samé dovolila synovi :-D My jsme tedy spořádaně tiskali na papír a také trochu na ručičky.

Dokonce jsem si zlatou barvou na textil zvládla natiskat i látku, ze které budu šít pytlík na adventní kalendář. Zlaté hvězdičky na bílé látce vypadají opravdu skvěle.


Co budete potřebovat

- brambory
- vykrajovátka
- temperové barvy
- nádobu na barvu


Jak na to?

Brambory nejdřív pořádně očistěte, rozkrojte na půl a vtlačte do bramboru vybrané vykrajovátko. Vykrajovátko vyndejte a nožem odkrojte okraje tak, aby zůstal jenom tvar. Je dobré nechat hotová tiskátka chvilku položená na kapesníku, aby se povrch zbavil škrobu. Barva pak bude lépe chytat. Teď už stačí tiskátko namočit do barvy a můžete tvořit.
Po zaschnutí obrázek můžete dokreslit fixami. My jsme prasátkům a rybičkám dokreslili čumáčky a oči. Pod stromečky jsme dokreslili houby. No a samozřejmě na obrázku nesměli chybět bubáci. Ty teď kreslíme všude. Na papír, na vanu, do sněhu...