16. srpna 2017

ZOO Dvůr Králové

Jako dítě jsem do ZOO ve Dvoře jezdila s rodiči nebo babičkou poměrně často. Naposledy jsem tam byla asi před osmi lety s manželem.
O víkendu jsme si sem udělali výlet se synem, manželem a mými rodiči. Úplně jsem zapomněla, jak je ZOO ve Dvoře krásná. Je to, jako byste se opravdu procházeli zahradou. Cestičky mezi expozicemi a pavilony lemují záhony plné rozkvetlých květin a keře a stromy. Mezi záplavou květů jsou rozmístěny lavičky, kde si můžete dát s dětmi svačinu nebo si jen odpočinout.

Přestože byla neděle a parkoviště bylo téměř plné aut, nebylo to uvnitř ZOO nijak znát. Nikde jsme si s kočárkem nemuseli probojovávat cestu, ani jsme nemuseli čekat, až se uvolní výhled na výběh se zvířaty - na rozdíl od ZOO v Praze. Tu jsme navštívili ve všední den a bylo tam tolik lidí, že se člověk nemohl pomalu ani otočit na místě.
Hned za vstupem do ZOO nás upoutal lemur, který se procházel tunelem, vysoko nad našimi hlavami. Vydali jsme se za ním. Dovedl nás až ke svému výběhu. Hned vedle lemurů je pavilon ptactva, kde se můžete projít mezi volně pobíhajícími (převážně vodními) ptáky. Jeden kolem manžela proletěl tak těsně, že mu málem přistál na hlavě. Usadil se na zábradlí lávky a nechal se hladit. Syna ale nejvíc zajímaly kačeny. Hned k nim natahoval ručičku s rohlíkem a chtěl je nakrmit.


Dále jsme navštívili pavilon primátů. Opice syn dokáže poznat, a tak na ně hned začal ukazovat ručičkou a "vřeštět". Největší zážitek byl vidět, jak se opice houpe na laně a vystrkuje na nás zadek.
Od opic jsme přešli k Neumannově vile, kde jsme si prohlédli poníky. Je možné se na nich projet, ale syn je na to ještě malý. Nechtěl si koníka ani pohladit, trochu se bál. Na nádvoří vily je plno stánků se suvenýry a občerstvením. Také je tu vláček, ve kterém se děti mohou povozit. Hned za vilou je výběh plaměňáků a amfiteatr, kde se pořádají různá vystoupení. Vedle vily je také dětská ZOO - výběh s kozami, kde si děti mohou zvířátka pohladit. Tady už se syn nebál a kůzle si pohladil. Víc ho ale ve výběhu zajímaly kameny, na které musel několikrát vylézt.
Cesta nás zavedla až do západoafrického městečka Tiébélé. Je to místo s několika africkými domky. Do každého domečku můžete vejít. V některých z nich je expozice. Syn se tady opravdu vyřádil. Běhal mezi domečky, do každého nakoukl a šplhal po schodech. Najdete tady také stánky s občerstvením.
Přes pavilon goril jsme se dostali až k Safari pro pěší. Z dřevěné lávky jsme si prohlédli zebry a žirafy. Hned vedle výběhu s nosorožci je restaurant Kifaru a dětské hřiště s lanovým parkem. My jsme si zde sedli na lavičku ve stínu stromů a syn během svačiny pozoroval různé kopytníky, kteří ve výběhu naproti lavičkám pobíhali.
Po svačině jsme šli dále po safari stezce. Měli jsme štěstí a viděli jsme hrocha, který zrovna vylezl z vody, ukázal nám, jak umí řvát a zase se schoval pod hladinu. Na konci stezky je výběh s opicemi a ve svahu výběh lvů. Ke lvům se dostanete i s kočárkem. Z jedné strany jsou schody a z druhé cesta. Na lvy se můžete podívat ze stezky a vyhlídek v korunách stromů. Víc než lvi syna zajímalo chození po lávce. Nahoru a dolů to zvládl několikrát.
Cestou k východu jsme se ještě zastavili na dětském hřišti. Po provazových lávkách si děti mohou projít okruh plný překážek a šplhání. Se synem jsme po lávce vyšli do prvního domečku, přes most do druhého a zase zpátky. Asi bychom zvládli jít i dál, ale už byl čas jet domů a cesta byla dlouhá.

Shrnutí

Zoologická zahrada ve Dvoře je opravdu krásná a stojí za návštěvu. Jako velké plus hodnotím mnoho atrakcí a vyžití pro děti. V každém koutu ZOO se děti mohou zabavit nejen pozorováním zvířátek. Je zde také několik toalet jejichž součástí je i místo s přebalovacím pultem (na dámském i pánském WC). Kromě stánků s občerstvením je v areálu také restaurant. Skvělé je, že se všude dostanete i s kočárkem. Určitě jsme tu nebyli naposledy.
Hodně nás také láká vyzkoušet pobyt v safari hotelu nebo kempu. Třeba příště :-)