1. srpna 2017

Ekopark Liberec

V libereckém EKOParku jsme se byli podívat už loni v létě. Syn měl teprve čtyři měsíce, a tak si to tam prohlédl zatím jenom z kočárku a z nosítka. Musím přiznat, že mě to tenkrát moc nenadchlo. S nechodícím, nelezoucím a nesedícím miminkem tam není moc co dělat.
Rozhodli jsme se, že letos to zkusíme znovu. A dobře jsme udělali. Tentokrát to bylo úplně o něčem jiném.

Syn hned zakotvil ve "Čvachtacím koutku", kde je bazének, korýtko s vodou a spoustu kyblíčků a kelímků. Pro vodu milující děti prostě ráj. Celý od bahna a mokrý si spokojeně capkal v kaluži, do které pilně a neúnavně přilíval další a další vodu.
Hned u koutku s vodou je úžasné místo - Blátivá kuchyně. Děti tam mají vše, co potřebují k vaření. Hlavní ingredience jsou listy, tráva, bahno, voda, klacíky, kamínky... Celá kuchyňka je vytvořena z palet a je pod střechou, takže na děti nepálí slunce.
Dalším stanovištěm pro děti je obrovské pískoviště plné hraček. Hned u pískovištědřevěný vláček se spoustou vagónků, kde si děti mohou také hrát. Pískoviště je na přímém slunci. Sice nad ním byla natažena plachta, ale moc stínu neposkytla. Ve včerejším horkém počasí se pískoviště využít nedalo.
je 
Pokud máte tvořivého ducha, můžete navštívit dílny a odnést si sebou domů nějaký výrobek (poplatek 50 Kč). Vyrábí se z přírodnin, jak jinak v EKOParku :-) Tentokrát se tvořila strašidýlka a vše, co vás jen napadne vyrobit z dřevěných odřezků.
Je zde i stánek s nápoji a drobným občerstvením, takže si můžete vychutnat kávu v korunách stromů, nebo v houpací síti. Celý svah je zde totiž protkán cestičkami a schůdky, po kterých se dostanete na vyhlídkové plošiny a terasy. Odpočinout si můžete také v léhátku s knížkou v ruce. Je zde totiž Knihobudka, kde si ke své relaxaci můžete knížku zapůjčit.
Na závěr jsme se prošli po chodníčku určenému k chůzi naboso, prošli jsme se přírodním bludištěm a poseděli na šestinohém koni. Je zde ale spoustu dalších atrakcí, které jsme nestihli využít. Příště se určitě podíváme na hmyzí hotelpřírodní wellness a zacvičíme si v přírodní posilovně. Snad se příště podíváme i na zvířátka - kachny a kozy. Mají tady krásný výběh, ale v tom děsném vedru byla nejspíš někde zalezlá.
Při odchodu si nezapomeňte prohlédnout nabídku rostlinek a bylinek vypěstovaných v EKOParku, které si můžete zakoupit. A jestli si před dlouhou cestou domů potřebujete odskočit, není problém. Součástí areálu jsou i kadibudky a toalety pro fajnovky.
Otevírací doba: 
červenec a srpen, každý den od 10 do 19 hodin
květen červen, září, každý den od 10 do 18 hodin
Vstupné: 60,- za osobu, nechodící děti zdarma
Parkování: nejlépe u stadionu FC Slovan a po cyklostezce pěšky
Děkujeme tvůrcům EKOParku za vytvoření oázy v (téměř) centru Liberce. Skvělá práce!