21. července 2017

Knížky s krtkem

Krteček je u nás hodně oblíbený. Tyto knížky mě zaujaly, když jsem hledala nějaké první čtení pro syna. Byla jsem nadšená, že se knížky hned zalíbily i jemu.
Věková kategorie: od 2 let
Jedná se o soubor čtyř knížek - Krtek a jaro, Krtek a léto, Krtek a podzim a Krtek a zima od nakladatelství Albatros. Každá stránka leporela je bohatě ilustrovaná a doplněna krátkým textem. Knížky v sobě skrývají příběh, ve kterém děti najdou poučení, něco nového se naučí.

S knížkami se dá hezky pracovat. Se synem jsme se učili předvádět činnosti, které dělá krtek nebo ukazovat děj v knížce. Např.: jak čuchá ke kytičce, jak míchá povidla, švestka dělá bum, kde dělá krtek ťap ťap, kde zalévá kytičky apod.
Knížka najde využití i pro starší děti. Mohou zde poznávat barvy, lze procvičovat počítání (květy, švestky..), poznávat činnosti, znaky typické pro roční období, květiny nebo plody. Využijete i jako poučení o bezpečnosti. Můžete poukázat na pomoc druhým, laskavý přístup.

Krtek a jaro

Krteček se po zimě probouzí do jarního dne a jde na procházku. Nachází opuštěnou sýkorku, která vypadla z hnízda. Hned se o ni postará. Připlíží se k nim liška, ale vosa ji zažene a krteček se sýkorkou jsou v bezpečí.

Krtek a léto

Krteček se kochá svoji krásnou zahrádkou a všimne si, že mu ji ničí housenky. S pomocí sýkorky housenky chytí a zavře do sklípku. Krteček hned začne dávat zahrádku do pořádku. Když se jde podívat na housenky a otevře dveře, vyletí ze sklípku motýlci.

Krtek a podzim

Krteček vykoukne z domečku a vidí, že jsou všude kolem švestky. Se sýkorkou je posbírají, uvaří povidla a upečou povidlové koláče. Kamarádi ucítí koláčkovou vůni a přijdou ke krtečkovi, ten se s nimi o koláčky rozdělí.

Krtek a zima

Krteček se těší, že půjde sáňkovat, ale venku je jenom jinovatka. Prosí mráček, aby nasněžil, jenže mráček je malý, potřebuje se napít vody. Krteček se sýkorkou donesou vodu a hned se z mráčku sype kupa sněhu. Hned jdou se sýkorkou sáňkovat. Jedou rychle, a tak zapadnou do závěje.
V knížkách jsou opravdu krásné obrázky, na které se příjemně kouká. Syn má knížky v knihovničce od jeho 10 měsíců. Ze začátku jsem vyprávěla podle obrázků, bez čtení textu. Vydržel u knížek opravdu dlouho. Prohlíželi jsme všechny několikrát dokola každý den. Ani teď, kdy je mu 16 měsíců, se mu neomrzely a stále patří k jeho oblíbeným.