14. března 2018

Knížka Knížka

Knížka je knížka, která vám na každé stránce poví, co s ní máte udělat, a pokud ji poslechnete, pochopíte, že máte v ruce opravdu neobyčejnou knížku. Knížka přirozeně rozvíjí pozornost, orientaci na ploše, číselné představy a zrakové vnímání předškolních dětí, ale rozhýbá, potěší a rozesměje i dospělé.

Přesně tohle vám o sobě Knížka (v originále Press here) prozradí na svých deskách a vůbec nepřehání. Na recenzi téhle knížky jsem se moc těšila. Měla jsem ji schovanou ve skříni už od podzimu, kde čekala na synovi narozeniny. Během té doby jsem ji několikrát vytáhla a prohlížela si ji sama.


Není knížka jako knížka


Nečekejte, že si s Knížkou sednete a budete číst nějaký příběh. Tak totiž tahle kniha nefunguje. V knížce je schovaná hra, která děti dokáže bezvadně zabavit. Pro nás, dospělé, možná nebude mít takové kouzlo, ale děti vtáhne a nepustí. Knížka jim totiž doslova ožívá pod rukama. A kdo ví, možná i vám Knížka umožní stát se zase na chvíli dítětem a napnutě budete čekat, co objevíte na další stránce, když knihou zatřesete.




Puntíky kam se podíváš


Puntíky, puntíky a zase puntíky. Barevné puntíky vás provedou celou knížkou krok za krokem. Stačí zaťukat, pohladit nebo třeba zatleskat a budou se dít divy. Knížka je určená pro předškoláky, ale dokáže zabavit mladší děti i ty starší. Se synem jsme si s knížkou hráli zatím jenom párkrát a nikdy nezůstalo jen u jednoho prohlédnutí. Vždy chtěl knihu prohlížet znovu a znovu. Během chvilky dokázal pochopit, jak se s knížkou pracuje. Má ji na stole a rád se k ní posadí i sám. Nejraději odfoukává tmu a zhasíná.



Co se mi na Knížce velice líbí, je na prvním místě hravost, se kterou u dětí rozvíjí již výše jmenované schopnosti. Skvělé je také to, že když si knížku prohlédnete až do konce, stačí ji otočit a můžete hrát hru pozpátku.
Pokud bych měla Knížce něco vytknout, bude to jedině to, že je tak tenká. Uvítala bych klidně ještě pár stránek navíc. I když kdo ví, třeba by více stránek naopak způsobilo, že by děti u knížky nevydržely a ztratily by zájem, než by přišel konec.

Každopádně jsem knížkou Knížka nadšená a rozhodně nezůstanu jenom u ní. Z dílny Hervého Tulleta určitě ještě několik titulů pořídím. Líbí se mi třeba The game in the dark nebo The game of mix and match.






Nakladatelství: Portál
Autor: Hervé Tullet
Věková kategorie: předškolní věk (úspěch má ale i u dvouletého syna a věřím, že si s ní užijí zábavu i malí školáci)
Cena: kolem 150,-