Koprová omáčka patří mezi naše oblíbená jídla. Vždy jsem ji dělala klasicky s moukou a mlékem, jenže v této podobě jsem ji sotva ročnímu synovi dávat nechtěla. Hledala jsem inspiraci, jak by se dala koprová omáčka přizpůsobit malým dětem a nakonec jsem dala dohromady tento recept. Měla jsem trochu obavy, jak bude synovi koprová omáčka s květákem a kedlubnou chutnat. Sklidila ale obrovský úspěch. Co víc si přát, než to, že od vás dětem chutná.
Smetanu jsem do omáčky začala přidávat až kolem roku a půl. Minimálně do jednoho roku by děti smetanu dostávat neměly. Pokud byste menším dětem chtěli omáčku trochu zjemnit, použila bych bílý jogurt (Hollandii) nebo zakysanou smetanu.
* vhodné od zavedení surovin
* celé vejce od 1 roku
* bílý jogurt od 8 měsíců, zakysaná smetana od 10 měsíců, smetana nejdříve od 1 roku - lépe později
Suroviny
- kopr
- kedlubna
- květák
- olivový olej
- ovesné vločky
- olivový olej
- ovesné vločky
- smetana
Postup
Kopr důkladně omyjeme, pokrájíme a zlehka osmažíme na trošce olivového oleje. Mezitím si nakrájíme kedlubnu, květák a petrželku. Zeleninu přidáme ke kopru a ještě chvilinku necháme na oleji.
Po té zeleninu zalijeme vodou a pod pokličkou necháme dusit do změknutí. Pokud jste dali hodně vody a je vidět, že bude omáčka příliš řídká, přidejte trochu ovesných vloček. Vločky nechte dusit společně se zeleninou cca 10 minut, aby byly měkké.
Na závěr zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem, přilijte trochu smetany a nechte omáčku projít varem.
Koprovou omáčku podáváme s brambory a vařeným vejcem.
Dobrou chuť :-)