5. července 2018

Kuřecí vývar


Říká se, že polévka je grunt a ostatní špunt. Alespoň takhle mi to jednou řekla na základní škole paní kuchařka, když jsem k okénku odnášela téměř netknutý talíř s polévkou. A co teprve takový kuřecí vývar. Je v něm hodně minerálů, vitamínů ze zeleniny a také trochu těch bílkovin a tuků, které naše tělo potřebuje. Doporučuje se i při nachlazení a chřipce, protože má protizánětlivé účinky. Tím nechci říct, že vás vyléčí, ale rozhodně pomůže. Kuřecí vývar je prostě užitečná dobrota. Určitě ho doma také děláte. Receptů na to, jak ho připravit je spousty. Takhle ho doma děláme my :-)

V receptu nenajdete sůl. Kvůli synovi doma při vaření sůl téměř nepoužíváme a dosolíme až na talíři. Tenhle vývar si ale nedosolujeme ani já s manželem. Je výborný i bez. Všeobecně nejsme moc zvyklí solit, takže tady každý podle své chuti. Každopádně doporučuji použít nerafinovanou sůl.


* dětem bych doporučila dávat vývar od zavedení použité zeleniny a kuřecího masa, s kořením od 1 roku


Suroviny

- 5 ks mrkve
- 3 ks petržele
- půlku menšího celeru
- 5 kuliček pepře
- 7 kuliček nového koření
- 4 listy bobkového listu
- 2 cibule
- petrželová nať
- skelet z kuřete (pokud zrovna nepečete kuře, dá se koupit polévková směs)




Postup

Mrkev, celer a petržel očistěte a omyjte. Mrkev a petržel rozkrojte podélně, perfektně se tak do vývaru dostane vše, co je potřeba i ze středu zeleniny. Celer nakrájejte na silnější hranolky. Cibuli nechte poslední tmavou slupku. Vývar tak získá krásnou barvu.

Zeleninu vložte do hrnce se studenou vodou (3 litry) a čekejte dokud se z něho nezačne kouřit. V tu chvíli do hrnce vložte také skelet z kuřete, koření a petrželovou nať. Čím více masa na skeletu při porcování kuřete necháte, tím lépe.

Hrnec s vývarem nechte odkrytý. Polévka se nesmí vařit, aby se nezačala tvořit pěna a vývar by byl zakalený. Hlídejte, aby se z hrnce po celou dobu přípravy lehce kouřilo.

Čím déle necháte vývar na plotně, tím silnější a chutnější bude. Já jsem ho takto pomalu táhla 9 hodin

Voda z polévky se během přípravy postupně odpařuje, vždy dolévejte studenou vodou.


Dobrou chuť :-)