14. května 2018

Svíčková s knedlíkem trochu jinak


Jeden recept na svíčkovou už na mém blogu najdete. Ten je přizpůsobený pro nejmenší děti a omáčka je připravená pouze ze zeleniny a koření. Dnešní recept na svíčkovou už je na suroviny a přípravu malinko náročnější. Svíčkovou jsem připravovala pouze pro syna, proto uvedené množství jednotlivých surovin (celkem na dvě porce).

Knedlík, ač je připravený pouze z vloček a vody, byl opravdu dobrý. Rozhodně ale nečekejte něco jako klasický knedlík z bílé mouky. Tomu se tenhle vločkový nepodobá ani vzdáleně, ale to nevadí. Klasický knedlík pro malé děti není zrovna vhodnou přílohou. Určitě do knedlíku můžete dát i malinko soli. Já zatím synovi nesolím. Recept na knedlík z vloček najdete na blogu Skřítčí kuchyně - přímý odkaz je dole na stránce.


* vhodné dle surovin od 1 roku (osobně bych dala od 1,5 roku), záleží na dítěti, na co je zvyklé, kdy jste začali s příkrmy apod.)


Suroviny

na omáčku:
- 200 g hovězího zadního
- 4 větší mrkve
- 1 petržel
- kousek celeru
- půl citronu
- 4 kuličky pepře
- 2 kuličky nového koření
- 1 list bobkového listu
- 2 lžíce panely
- olivový olej
- 250 ml vody nebo vývaru

- máslo
- smetana na vaření


Postup

Očištěný kus masa ze všech stran opečeme na olivovém oleji a dáme stranou.

Na olej, kde jsme smažili maso, přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu - mrkev, celer, petržel a orestujeme ji do zlatohněda.

K zelenině přidáme koření - pepř, nové koření a bobkový list a panelu. Chvilku necháme na oleji a promícháme. Vhodíme kůry zbavený na plátky nakrájený citron a zalijeme vodou/vývarem.

Vrátíme maso zpět ke směsi zeleniny a pečeme, dokud není maso měkké - cca 1,5 hodiny.

Až bude maso upečené, vyjmeme ho a omáčku rozmixujeme (nezapomeňte vyndat koření) nebo přepasírujeme přes husté síto.

Do hotové omáčky ještě přidáme malinko másla a smetanu (asi půl kelímku).


Knedlík

- půl hrnku ovesných vloček
- 1/4 hrnku vroucí vody

Ovesné vločky rozmixujte a zalijte vroucí vodou. Vločky nechte stát 5 minut, promíchejte a nechte stát ještě dalších 10 minut.

Ze směsi vypracujte těsto, z těsta vytvořte knedlík a vařte 7-10 minut. Až vyplave na hladinu, nechte ho tam ještě několik minut.

Recept na knedlík najdete zde: Ovesný knedlík ze Skřítčí kuchyně. Množství surovin jsem opět přizpůsobila tomu, že byl knedlík pouze pro syna.


Dobrou chuť :-)