8. května 2018

Domácí ovocná zmrzlina


Léto je pomalu tady a s ním přichází čas zmrzliny. A protože už je syn ve věku, kdy si před ním opravdu nemůžeme dát vůbec nic, aniž by to chtěl také, začali jsme si zmrzlinu vyrábět doma. Tu kupovanou mu dávat nechci. Neříkám, že ji nedostane nikdy, ale zatím je na to ještě čas.

Zmrzlina, kterou jsme si doma vyrobili, je pouze z ovoce a bílého jogurtu. Do jahodové zmrzliny jsem dala trochu medu, aby byla sladší. Výborně vám zmrzlinu osladí třeba i banán. Ovoce také můžete samozřejmě kombinovat a vytvoříte si tak zmrzlinu, kterou si v obchodě jen tak nekoupíte. Přidat můžete oříšky, kokos, kousky čokolády, vanilku...co jen vás napadne a máte rádi. Místo jogurtu můžete použít i zakysanou smetanu.

Pokud uděláte zmrzliny větší množství a necháte si zbytek v mrazáku na další dny, počítejte s tím, že už nebude zmrzlina tak krémová a hladká. Po delším pobytu v mrazáku bude spíše vodová a bude připomínat více ovocnou dřeň, než zmrzlinu.



Jahodová zmrzlina

- 200 g jahod
- 5 lžic bílého jogurtu (Hollandia)
- 1 lžíce medu

Jahody dejte do mrazáku, ale nenechte je zmrznout úplně "na kost", spíš jenom tak na chvilku přimrznout. Jahody dejte do mixéru společně s jogurtem a medem a rozmixujte.

Zmrzlinu přelijte do vhodné nádoby a dejte ji ještě na dvě hodiny do mrazáku. Po dvou hodinách bude připravená tak akorát, abyste si na ni pochutnali.


Ananasová zmrzlina

- polovina menšího ananasu
- 5 lžic bílého jogurtu (Hollandia)

Ananas nakrájejte na kostičky a pak postupujte stejně jako u přípravy jahodové zmrzliny. Do ananasové zmrzliny můžete přidat třeba ještě kokosovou vodu. Chuť kokosu se k té ananasové skvěle hodí.


Meruňková zmrzlina

- 1 kompot z meruněk
- 5 lžic bílého jogurtu (Hollandia)
- několik lžic šťávy z kompotu


Čerstvé meruňky jsou určitě lepší, ale ty zatím v obchodech nejsou k dostání. Měla jsem doma jeden domácí meruňkový kompot, tak jsem použila ten.

Postup je samozřejmě u meruňkové zmrzliny stejný, jako u dvou předešlých. Mrazák, mixér a zase mrazák.


Vzhledem k tomu, že syn nechtěl jíst zmrzlinu jen tak ze lžičky, koupila jsem v Globusu zmrzlinové kornoutky. Z těch mohl zmrzlinu pohodlně lízat a byl spokojený.