29. srpna 2018

Švestkový koláč


Podzim je tady a s ním přichází čas podzimních plodů. Jablíčka, hrušky, švestky, všechno mají babi a děda na zahradě, takže máme přísun skvělého super bio ovoce :-) Po posledním víkendu jsme si přivezli tašku jablek, hrušek i šťavnatých švestiček. Část švestek půjde do mrazáku, z pár udělám zmrzlinu, přesnídávky a džem. Dneska byl ale čas na koláč.

Recept na těsto jsem si malinko upravila, místo cukru použila med.Už nějakou dobu se u nás necukruje a je nám tak dobře. Koláč je tedy i bez drobenky a i tak je naprosto skvělý. Před podáváním ho posypte blanšírovanými mandlemi a trochou skořice, přidejte bílý jogurt nebo tvaroh a ozdobte rozpůlenou švestkou. Ta chuť sladkých švestek a neochuceného jogurtu smíchaných dohromady je famózní.

Ještě dnes zmizelo půl plechu, což je pro mě ta nejlepší pochvala. Jsem ráda, že těm mým klukům chutná. Pochutnejte si taky. A kdyby vám přeci jenom přišel málo sladký, nevadí. Pocukrovat ho můžete vždycky.


* v koláči není nic nevhodného pro menší děti, ale přesto bych s takovými dobrotami počkala alespoň do dvou let :-)


Suroviny

- 2 hrnky špaldové mouky
- 4 lžíce medu
- 1 kypřící prášek bez fosfátů
- 2 vejce
- 200 ml mléka
- 30 g másla
- jablka, švestky


Postup

Vejce vyšleháme s medem. Mouku smícháme s kypřícím práškem a poté přilijeme směs s vejci, pořádně promícháme.

Dále přidáme rozehřáté máslo a na konec mléko. Mělo by vzniknout tekuté hladké těsto.

Těsto vlijte na vymazaný a vysypaný plech. Já jsem použila kokosový olej a kokos.

Koláč nejprve posypeme strouhanými jablky a poté nakrájenými švestkami.

Pečeme na 180°C přibližně 20 - 30 minut. Záleží na troubě, je třeba koláč během pečení kontrolovat.


Dobrou chuť :-)