Letos jsem linecké cukroví pekla poprvé. Prohlédla jsem několik receptů a rozhodla se vyzkoušet ten z kuchařky Jíme zdravě. Jen jsem místo třtinového cukru použila cukr kokosový. Cukroví je křehoučké a rozplývá se na jazyku. V kombinaci s jahodovou chia marmeládou je to prostě mňamka. Ale i s arašídovým máslem je moc dobré. Měla jsem co dělat, aby si s ním Bubák nenacpal před večeří bříško.
LINECKÉ
Suroviny
150 g celozrné špaldové mouky
100 g hladké špaldové mouky
160 g másla
3 žloutky
50 g kokosového cukru
Postup
Nejprve dáme dohromady všechny sypké suroviny. Máslo rozpustíme, necháme zchladnout a společně se žloutky přidáme k mouce a cukru.
Vypracujeme těsto, zabalíme do potravinové folie a v lednici necháme uležet do druhého dne.
Pokud by se těsto při válení drolilo, přidejte trochu másla a pořádně ho do těsta zapracujte.
Pečeme 10 minut v troubě předehřáté na 170°C.
CHIA MARMELÁDA
Suroviny
-200 g jahod
- 3 lžíce kokosového cukru nebo 1 lžíce medu
- 3 lžíce chia semínek
- 3 lžíce chia semínek
Postup
Omyté jahody nakrájíme na půlky, dáme do kastrůlku a podlijeme asi dvěma lžícemi vody. Necháme chvilku probublat, než jahody změknou. Stáhneme z plotýnky a přisypeme chia semínka.
Marmeládu přelijeme do sklenice, necháme vychladnout a dáme do lednice ztuhnout.
Dobrou chuť :-)