Menu

22. března 2018

Těsto na otisky ručiček

Děti rostu, tak rychle.. Nedávno jsem třídila synovo oblečení a při pohledu na ty miniaturní kousky jsem nemohla uvěřit tomu, že byl někdy tak malinký. Ještě když byl syn několikaměsíční miminko, vyráběli jsme spolu otisky ručičky a nožičky do slaného těsta, abychom na to období měli památku. Bohužel mi nevydržely a časem byly na vyhození. Udělali jsme si tedy nedávno otisky nové. Sice už nejsou miminkovské, ale to nevadí.

Těsto je hotové hned, jen to sušení trvá celkem dlouho, ale výsledek stojí rozhodně za to. Počítejte s tím, že se vám otisk nemusí povést hned na první pokus. Já jsem placku válela několikrát, než se nožičku a ručičku podařilo obtisknout. Vždy, když jsem mu na těsto ručku přiložila, hrábnul do těsta a bylo po parádě :-) S nožičkou to samé, zaťal prstíky a válelo se znovu. Tiskání se dařilo lépe rozhodně až teď, když byl starší.


Co budete potřebovat

- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek soli
- 3/4 hrnku studené vody
- potravinářské barvivo
- pečící papír, štětec

Jak na to?

> Mouku a sůl nasypte do misky a pořádně promíchejte. Do sypké směsi postupně přilívejte vodu a míchejte, dokud nezískáte pevné a zároveň pružné těsto. Pokud by se těsto drolilo, je potřeba přilít trochu vody. Pokud by bylo naopak příliš lepivé, přisypte mouku.

> Do těsta také můžete přisypat potravinářské barvivo a vaše otisky tak budou mít barvu jakou si přejete. Pokud chcete mít barevné pouze otisky, nechte barvivo na později.

> Těsto důkladně propracujte, zabalte do potravinářské folie a nechte 10-15 minut odležet.


Práce s těstem

Plochu, na které budeme s těstem pracovat, si malinko pomoučíme, aby se nám těsto nelepilo. Rozdělte těsto na dvě části, z každé vyválejte placku silnou přibližně 1 cm a přendejte na plech s pečícím papírem. Do jedné obtiskněte dlaň, do druhé chodidlo. Já jsem si placku na ručičku vyválela kulatou a tu na nožku malinko oválnou, aby se tam nožička vešla.

Teď nastal čas na obarvení otisku. Barvit ho samozřejmě nemusíte, ale otisk s barvou lépe vynikne. Já jsem použila hnědé potravinářské barvivo. Vždy jsem malinko nasypala na otisk a štětečkem lehounce rozprostírala po otisku. Po krajích jsem roztírala štětečkem namočeným ve vodě, aby byla barva sytější. Otisk tak nemá jednotnou barvu, ale je vystínovaný, což vypadá moc hezky.

Pokud budete obtiskávat ručičky a nožičky miminek, uděláte z této dávky čtyři placky. My jsme obtisky dělali po roce a půl věku a tam je rozdíl ve velikosti oproti miminku hodně znát. Měli jsme otisk z doby, kdy byly synovi tři měsíce, ale nevydržel. Důvodem bylo to, že jsem se už už těšila, až si otisk vystavím a nenechala jsem ho pořádně dosušit. Takže.....


Sušení

Můžete zvolit mezi dvěma způsoby, jak hotové otisky vysušit, a to v troubě nebo na vzduchu. Pokud vyberete možnost sušení v troubě, počítejte s tím, že při teplotě 50°C budete otisky sušit cca 5 hodin. Jestli si vyberete sušení na vzduchu, bude to trvat několik dní.

Já jsem zvolila takovou střední cestu. Nechala jsem otisky nejprve sušit v troubě asi 2 hodiny a doschnout jsem je nechala na vzduchu. Po několika dnech jsem je otočila a dalších pár dní je ještě sušit nechala. Chcete-li, aby mělo těsto lehce nahnědlou barvu, přidejte před koncem pečení teplotu.

Že jsou otisky dokonale vysušené poznáte nejlépe podle středu. Okraje jsou hotové rychle, ale prostředku to trvá déle. Opravdu nechte placky pořádně doschnout, ať se vám s nimi nestane to, co mně.