Nejúžasnější recepty jsou ty, kdy dáte všechny suroviny do pekáče vložíte do trouby a pak už jen čekáte, až bude hotovo. Občas kouknete, zda není potřeba vše trochu podlít vodou a jinak se o přípravu oběda nemusíte starat.
Dnes jsem takový oběd připravila synovi. Pečené vepřové maso s šalotkou a k tomu brambory se zeleninou. S výpeku byla skvělá omáčka a maso bylo díky dlouhému pečení křehoučké a rozpadalo se. Zeleninka byla šťavnatá a měkoučká. Prostě dobrota.
* vhodné od zavedení surovin
Suroviny
- plátek vepřového masa
- 1 šalotka
- lžíce olivového oleje
- drcený kmín
- sladká paprika
- 1 brambor
- mražená zelenina
- máslo
Postup
Olivový olej nalijeme do zapékací mísy. Plátek vepřového masa nakrájíme na kostičky a vložíme do mísy. Maso zasypeme nadrobno nakrájenou šalotkou a posypeme kmínem s paprikou. Vše podlijeme vodou, zakryjeme alobalem a vložíme do trouby.
Pečeme na 160°C po dobu 2 hodin. Občas zkontrolujeme, zda není nutné dolít trochu vody.
Brambor nakrájíme na malé kostičky a spolu se zeleninou nasypeme do zapékací mísy. Zalijme vodou a navrch dáme slabý plátek másla. Opět zapékací mísu překryjeme alobalem.
Pečeme na 160°C po dobu 1 hodiny. Tedy přidáme do trouby k misce s masem, které už má hodinu pečení za sebou.
Po upečení vyndáme maso z misky, slijeme výpek s kousky šalotky a umixujeme. Vznikne nám tak omáčka, kterou polijeme maso a zeleninu.
Dobrou chuť :-)