1. prosince 2017

Boloňské špagety

Další výborné jídlo, které se dá perfektně přizpůsobit dětem je boloňská omáčka. Syn ji má moc rád a musím říct, že si na ní pochutnám i já :-) Je úplně jedno jestli k omáčce uděláte špagety, kolínka nebo penne. Červená omáčka s těstovinami chutná snad všem dětem.

Pokud jako přílohu zvolíte špagety, doporučuji je uvařit v celku a pak pokrájet na menší kousky.
Když se lámou neuvařené, akorát všude lítají a stejně je nenalámete na tak malé kousky, jaké potřebujete. Samozřejmě záleží na tom, jak staré dítě máte a jak velké kusy zvládne polknout.
Sýr doporučuji použít plnotučný (nejlépe okolo 45% tuku v sušině).


* vhodné od 10 - 12 měsíců (podle zavedených surovin, se sýrem od 1 roku)

Suroviny

- mleté hovězí maso
- cibule
- olivový olej/ghee/máslo
- rajčata
- mrkev
- petržel
- kmín
- bobkový list
- badyán


Postup

Na olivovém oleji necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a petržel a chvilku restujeme. Po pár minutách restování do hrnce vložíme mleté maso a mícháme až zhnědne.

Směs zasypeme trochou kmínu, přidáme špetku mletého badyánu a bobkový list. Nakonec dáme oloupaná nakrájená rajčata, zalijeme horkou vodou a necháme hodinu až hodinu a půl dusit.

Pro jemnější chuť omáčku lehce pomixujte tyčovým mixérem.

Na závěr jídlo posypte trochou sýra.

Dobrou chuť :-)